Meistä / Om oss

Eva-Rita Carlsson

Sundwallintie 1 / Sundwallsvägen 1

10650 TAMMISAARI / EKENÄS


Puh/Tel:  +358 40 5164227


Mail:  eva-rita.carlsson@pp.inet.fiKirkkonummen Sanomat

09.10.2014

Lämpimiä neuleita LuckanillaKirkkonummi


Tammisaarelaisen Eva-Rita Carlssonin käsityöt tuovat mieleeni iskelmän sanat: "...tulkoon syys ja talvi, me kyllä kestetään...". Hänen Kirkkonummen Luckanilla esillä olevassa neulevalikoimassa onkin kaikkea, mitä tarvitaan syyskylmistä selviytymiseen. Carlssonin pipoissa, lapasissa, sukissa, ranteenlämmittimissä, kynsikkäissä, kaulahuiveissa ja villapaidoissa on käytetty pääasiassa maanläheisiä, syksyyn sopivia värisävyjä.


– Valitsin värien ja materiaalien puolesta syksyyn ja talveen sopivan valikoiman neuleita. On siellä toki mukana muutama käsityö, joka on enemmän joulun väreissä. Suurin osa neuleista on alpakkavillaa, mutta sukkia ja lapasia on myös ihan tavallisesta villasta, Carlsson kertoo.


Kesää varten hän kertoo neulovansa etenkin ponchoja ja hartiahuiveja merinovillan ja silkin sekoitelangasta.


Käsityöt intohimona


Eva-Rita Carlsson on toiminut käsityöalalla 11 vuotta. Sitä ennen hän teki toimistotöitä.


– Vaihdoin alaa, koska minussa on kytenyt intohimo neulomiseen. Käsitöiden tekeminen on aina ollut minulle vahva harrastus ja jo nuorenase oli yksi ammatinvalintavaihtoehto, joka kuitenkin jäi.


Mahdollisuus pitää näyttely Luckanilla avautui Carlssonille Nylans Hantvärk -yhdistyksen kautta. Yhdistys ohjaa alan ammattilaisia yrittämisessä ja tuotesuunnittelussa sekä kurssittaa alan harrastajia ja lapsia.


– Vuodesta 2006 lähtien olin mukana pari vuotta mukana Frö-projektissa, johon osallistui eri alojen käsityöläisiä koko Uudenmaan alueelta. Toimme esille omia suunnitelmiamme, joiden pohjalta lähdettiin luomaan kullekin tekijälle sopivaa tuoteperhettä. Minun kohdallani se tarkoitti sarjaa ponchoja, joita teen vieläkin, Carlsson selvittää.


Eva-Rita Carlssonille jäi Frö-hankkeesta käteen myös paremmat valmiudet tuoda esille omaa osaamistaan ja tuotteitaan.


– Neulominenhan minulta sujuu, mutta markkinointi ei ole vahvimpia puoliani ja ilman sitä ei käsityöläisenä pärjää. Paneuduimme siihen Frössä ja siellä loin myös kontakteja muihin käsityöläisiin.


Nykyisin hänen käsitöitään on myynnissä Inkoossa, Lohjalla, Fiskarsissa, Tammisaaressa ja Helsingissä.


Eva-Rita Carlssonin neuleiden kuviot ovat melko perinteisiä. Hän kertoo neulovansa koneella.


– Vaikeaa sanoa, mistä ideat malleihin ja kuvioihin tulevat. Saan niitä luonnossa liikkuessani ja aika usein huomaan museokäyntien jälkeen keksiväni jotain uutta. Esimerkiksi Tammisaaren museon vanhat tapettimallit ovat toimineet lähtökohtina joidenkin neuleitteni kuvioinneille.


Näyttely on avoinna 22.10. saakka.